És autèntic?

TRES MANERES DE SABER SI UNA PEÇA ÉS REALMENT ESMALTADA AL FOC

Moltes persones ens pregunten com poden distingir un esmalt al foc dels falsos esmalts, o sigui, els esmalts en fred o sintètics que tant s’han estès darrerament. Aquests són tres mètodes de collita pròpia que poden ser útils a l’hora de saber si un esmalt al foc és autèntic.

1.- LA PART POSTERIOR

Mirar la part del darrera: l’esmalt al foc, al contrari que els esmalts sintètics o esmalts en fred, s’ha d’esmaltar també per darrera. D’això se’n diu contrasmalt, i es fa amb les restes dels esmalts netejats. La part del darrera queda doncs d’un to marronós o grisós, degut a la barreja de colors del contrasmalt.

contrasm

Aquesta és la textura d’un esmalt al foc sobre coure per la part del darrera, si aquesta és transparent, daurada, etc. es tracta d’un esmalt sintètic o qualsevol altre tipus d’imitació.

Naturalment, si l’esmalt està encastat en una fornitura de plata, per exemple un anell, no podrem examinar la part posterior. És en aquest cas que passem a l’opció 2.

 

2. PEL SO

Amb l’ungla amb una moneda piquem amb suavitat la superficie de l’esmalt: el so ha de ser un “cling” metàl·lic, perquè l’esmalt al foc és sempre sobre metall. Si el so és opac com quan piquem una peça de plàstic, és que és plàstic (esmalt sintètic).

 

3. PROFUNDITAT

Si mirem amb atenció un esmalt al foc, veurem una mena de “separació” entre la base i la capa vítria de l’esmalt, una profunditat, mentre que l’efecte òptic d’un fals esmalt (tot i que hi ha bones imitacions)  és d’una superficie plana. És difícil d’explicar però el cas seria comparable a la profunditat de camp d’una película rodada en cine i la imatge plana del vídeo VHS.

 

Per acabar, els esmalts al foc són per definició ARTESANALS, o sigui que s’han de fer un a un, són peces ÚNIQUES. Si veieu un seguit de peces idèntiques és que s’han fet amb motllo segons un procés industrial.

Anuncis

Etiquetes:

2 Respostes to “És autèntic?”

 1. Maria Mercè Lluch Says:

  Hola des de ja fa una temporada segueixo la vostra pàgina, jo també faig esmalts.

  Estic d’acord amb vosaltres que saber si un esmalt és al foc o sintètic és molt difícil, però quan parleu de com saber per la part del darrere si un esmalt és al foc, dieu que si és transparent no és bo. No hi estic d’acord amb això. En el meu cas, moltes vegades no contraesmalto les peces amb contraesmalt sinó amb fundent, ja sigui de coure o d’or, i el resultat és una part del darrere ben bonica però transparent.

  També esmalto plata i en aquest cas no porta cap tipus d’esmalt pel darrere, ja sigui contraesmalt, fundent o color.

  Que us vagi molt bé la fira dels primers dies de juliol.

  Salutacions. Maria Mercè.

  • esmalts Says:

   Hola Maria Mercè,
   totalment d’acord amb tu, l’explicació sobre el contrasmalt és una simplificació per tal de donar a conèixer aquest concepte a persones no iniciades de forma entenadora, però tens raó en assenyalar les excepcions. Moltes gràcies per seguir-nos i participa al bog quan vulguis!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: